İç Denetimin Önemi Artıyor

Ünivertemiz yayını olan İLETİM GAZETESİ EYLÜL sayısında Lale Cansu TUTAR'ın haberi

İç Denetimin Önemi Artıyor

İÜ İç Denetim Birimi Başkanı Ahmet Arslan: “İç denetim giderek daha gözde bir meslek haline geldi. Bu nedenle genç arkadaşlarımızın iç denetçilik mesleğini araştırarak bu mesleğe yönelmelerini tavsiye ediyorum. Yakın gelecekte, klasik denetim anlayışının yerini iç denetime devredeceğini kestirmek güç değil.”

Antik Roma öncesine kadar uzanan denetçilik tarihi, gün geçtikçe daha modern bir hâl aldı. İç denetim, klasik denetimden farklı olarak uluslararası bir standart çerçevesinde, risk esaslı süreç denetimleri ile hata ve eksikleri gidermeye çalışan, yarına yatırım yapan, değişim odaklı ve teknoloji merkezli bir kavram. 1989’da İç Denetim standartlarını yayımlayan IIA, İç Denetim kavramının tanımını ilk kez ertesi yıl yaptı. Ülkemizde ise Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) 1995 yılında, IIA’nın Türkiye şubesi olarak kuruldu.

Türkiye’de “Kamuda İç Denetim” kavramı, Türkiye’nin AB ile uyum süreci yükümlülüklerinden biri olan “mâli kontrol” başlığı altında, 2006’da 5018 sayılı “Kamu Mâli Yönetimi ve Kontrol Kanunu”nun yayımlanması ile oluşmaya başladı. İÜ İç Denetim Birimi Başkanlığı ise 2008 yılında kuruldu.

İstanbul Üniversitesi’nde hâlen biri İç Denetim Başkanı olmak üzere 8 iç denetçi görev yapıyor. İÜ İç Denetim Birimi Başkanlığı, idari birimler içerisinde görev yapıyor ve bağlı olarak çalıştığı rektöre karşı sorumluluk taşıyor.

Geleceğin Gözde Mesleği: İç Denetçilik

İÜ İç Denetim Birimi Başkanı Ahmet Arslan: “Globalleşme, ülkelerin yakınlaşması ve birbirinden çok daha fazla etkilenmesi, teknolojideki gelişmelerin kötüye kullanılabilme ihtimali ile risk yönetimi ve kurumsal yönetim alanlarının öneminin artması gibi nedenlerle iç denetim giderek daha gözde bir meslek haline geldi. Bu nedenle genç arkadaşlarımızın iç denetçilik mesleğini araştırarak bu mesleğe yönelmelerini tavsiye ediyorum. Bu mesleğin önemi giderek artıyor. Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ve Yeni Türk Ticaret Kanunu ile getirilen bağımsız denetim şartı ve yeni Bankalar Kanunu, iç denetim mesleğinin gelişmesine önemli katkıda bulunacak. Yakın gelecekte, klasik denetim anlayışının yerini iç denetime devredeceğini kestirmek güç değil” şeklinde konuştu.

Kamuda devlet memuru olma şartlarını taşıyan, İç Denetim Koordinasyon Kurulu (İDDK) tarafından belirlenen yükseköğretim fakültelerinden mezun olan, denetim elemanı olarak en az İDDK’nın belirlediği süre kadar çalışan kişiler İDDK’da Maliye Bakanlığı’nca yürütülen iç denetim eğitimine tabii tutuluyor. Bu eğitimi başarı ile tamamlayan adaylar, “Kamu İç Denetim Sertifikası” almaya hak kazanıyor. İç denetçilerin ataması ise ilgili bakan ya da yöneticiler tarafından yapılıyor. Özel sektörde denetçi olabilmek için ise TİDE aracılığı ile iç denetim alanında “uluslararası unvan” sertifikalarına sahip olmak gerekiyor. Çeşitli nitelik ve performans standartları bulunan iç denetim; uygunluk denetimi, performans denetimi, mâli denetim, bilgi teknolojileri denetimi ve sistem denetimi alt başlıklarından oluşuyor.



Galeri